Karriereprogrammet leder deltageren gjennom en personlig prosess som avklarer egne ressurser og definerer et egnet utdannings-/yrkesmål.
Programmet er produsert både digitalt og i dokumentformat. Dokumentene finnes i to versjoner; en komplett utgave for veileder, og en komprimert utgave med alle øvelsene til kursdeltakeren.
Bygd opp av 11 moduler
Programmet er delt inn i 11 moduler, og gjennom arbeidet med modulene vil kursdeltageren finne sitt ressursgrunnlag (innsyn), og definere et utdanning-/ yrkesmål (utsyn). Yrkesmålet vil oppleves veloverveid og passende som følge av at deltageren har basert valget på en grundig personlig prosess.
Hver modul har en kort tema-innledning som gjennomgåes i plenum og skaper gode gruppediskusjoner. Videre har hver modul øvelser som deltageren skal jobbe seg gjennom. Øvelsene kan være aktiviteter eller spørsmål til egen refleksjon eller til gruppesamtaler.
Ved å gjøre øvelsene blir deltagerne mer bevisst på, og bedre kjent med, ulike egenskaper, kunnskap, livserfaring, verdier, holdninger, ferdigheter, interesser og drømmer hos både seg selv og de andre deltagerne. Øvelsene bidrar også til å forstå det norske samfunnet og dets regelverk og funksjon.
Å ha innsyn i hvem du er og hvilke ressurser du allerede har, vil hjelpe deg å styrke selvtilliten og dermed øke motivasjonen til å oppnå ditt yrkesmål.
Gruppeeffekten gir den enkelte kunnskap ved å lytte til, og lære av, de andre i gruppen. I tillegg læres mange nye begreper.
Mål for programmet
Målsetningen med programmet er at den enkelte skal avklare yrkes- og utdanningsmål, og bli bedre kjent med seg selv og sine ressurser – da spesielt de ressurser som er mest ukjent for den enkelte (innsyn). Vi setter fokus på følgende:
- Kunnskap du har lært deg i livet (i tillegg til skole)
- Egenskaper og ferdigheter
- Interesser
- Erfaring fra arbeid og andre situasjoner og hendelser i livet
Et utviklingsverktøy for enkeltindividet
Programmet er satt sammen av ulike verktøy som setter fokus på utvikling av enkeltindividet – uavhengig av bakgrunn, geografi, alder, drømmer, interesser osv.
LØFT filosofien
- En tenkemåte som fokuserer på holdninger, væremåte og språk.
- Fokus på bevisstgjøring av verdier og holdninger, bruken av språket i samtaler, iverksette handling og fokusere på å forsterke det som er bra.
Gestalt teori
- Vektlegger relasjonen i samtalen. Hva får vi til sammen.
- Prossesorientert, utvikling og endringsfokus.
- I tillegg med utgangspunkt i ansvarliggjøring og medvirkning for enkeltindividet.
- Mens LØFT metoden har fokus på det kognitive vektlegges i gestalt å koble på følelser i kartleggingsarbeidet. Vi jobber for å tydeliggjøre hele mennesket, møte folk der de er. Hva må vi bevisstgjøre om og forholde oss til her og nå for å kunne bli kjent med hva endringsarbeidet skal innbefatte for den enkelte?
Et gruppeprosessverktøy
Programmet er prøvd ut på flere målgrupper, både ungdom og voksne, og spesielt innvandrere. Det er i hovedsak et gruppeprosessverktøy, selv om en del av øvelsene og tankegangen er overførbar til individuell veiledning. Så lenge vedkommende ønsker å oppnå endringer i sin nå-situasjon med fokus på utdanning og yrke, er dette et verktøy som kan benyttes med god effekt.
Instruktørene
Alle som underviser programmet har selv vært gjennom en sertifisering. De har selv erfart hva som settes i gang underveis i prosessen, de har prøvd ut øvelsene og forstår meningen med dem. Dette gir troverdighet og kvalitet for deltageren.